Det officiella Kina ställde igår till med ett firande för att markera 30 av marknadsreformer. Det skedde i samband med att nationalkongressen samlats till möte i Peking, just för att dra slutsatser av dessa tre decennier och för att diskutera hur Kina kan fördjupa utvecklingen av "socialism med kinesiska förtecken".
Det var under Deng Xiaopings resa till Shenzen som klartecknet gavs att börja öppna den havererade kinesiska planekonomin. Då var Shenzen en sömning fiskeby, nu en modern storstad. Partiorganet Folkets dagblad speglar utvecklingen för några Shenzen-bor.
54-åriga Xu Shenqiu var lärare när reformerna började slå igenom på 80-talet. Han följde sina vänners bana inom affärslivet och öppnade ett varuhus i Jilin. Nu är Xu och hans fru på väg att resa till Antarktis på semesterresa. Xu's dotter, själv journalist i Japan, säger att föräldrarnas resa kanske är ett rätt bra sätt att fira 30-årsminnet, "när min pappa började hoppades han kunna skapa ett bättre liv, men han uppnådde så mycket mer än han kunnat drömma om".
Xu är inte ensam. Sedan reformerna inleddes har den kinesiska ekonomin växt med 9,8 procent varje år. Förskräckande många kineser är fortfarande fattiga, men flera hundra miljoner har fått ett drägligt liv eller, som Xu, gått hela vägen från fattigdom till välstånd.
De marknadsekonomiska reformerna till trots har dock den officiella retoriken inte givit upp de gamla slagorden. Hu Jintau säger att "vi måste inse att vårt land fortfarande är ett socialistiskt land och kommer att förbli det för lång tid framöver". Den typen av uttalanden klingar allt mer ihåligt. Och tur är väl det.