I finanskrisens kölvatten pratas det vitt och brett om kapitalismens kris. Gamla socialistiska käpphästar tas fram och vädras. Från Tyskland rapporteras att försäljningen av Marx & Engels Kommunistiska manifest tredubblats i år jämfört med 2007. Här hemma sätts manifestet upp som teater av två erkända kulturpersoner, tillika uttalade kommunister, som "tycker det börjar bli läge" för revolution.
Samtidigt i en annan del av världen fortsätter de som till skillnad från oss tvingats genomleva det kommunistiska helvetet att föra samhällsutvecklingen i motsatt riktning. Finanskris eller ej, liberaliseringen av Kina fortsätter.
Kinas regim har just klubbat igenom en jordbruksreform som ger 700 miljoner bönder rätt att sälja, hyra ut eller byta sina odlingsrätter. Hittills har all jord ägts av staten, men nu privatiseras den alltså, i syfte att få fart på landsbygdens ekonomiska utveckling och öka den fattiga bondebefolkningens inkomster. Över 40 nya banker ska också inrättas för att ge lån och öka investeringar på landsbygden.
Partiets gammelmarxister ojar sig över att den centrala kommunistiska principen om kollektivt ägd jord nu går i graven. Så mycket att kinesisk media förbjudits att rapportera mer om saken.
Med tiden kan man hoppas att inte bara jorden utan även ordet släpps fritt. I väntan på det kan vi i alla fall glädjas åt att kinas ledare fortsätter på den inslagna linjen, nämligen att fattigdomen bekämpas bäst med mer kapitalism, inte mindre.
Läs mer om jordreformen i DN och International Herald Tribune.
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Kina, kapitalism, kommunism, jordreform